3-redenen-waarom-compost-goed-is-voor-je-(moes)tuin_Composteermachines-Nederland

3 redenen waarom compost goed is voor je (moes)tuin

Composteren is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om de gezondheid van je (moes)tuin te verbeteren. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, het toevoegen van compost aan je tuin kan aanzienlijke voordelen bieden.

3-redenen-waarom-composteren-goed-is-voor-je-(moes)tuin_Composteermachines-Nederland

Composteren is niet alleen goed voor je planten, maar ook voor het milieu en je portemonnee. In deze blog bespreken we drie belangrijke redenen waarom compost een waardevolle toevoeging is aan je (moes)tuin. We zullen de voordelen van composteren belichten en uitleggen hoe je deze natuurlijke bron optimaal kunt benutten om je tuin te laten bloeien. Laten we beginnen!

 

Waarom is compost belangrijk voor je (moes)tuin?

Compost is belangrijk omdat het een duurzame manier biedt om tuin- en keukenafval te recyclen en om te zetten in een voedzame grondverbeteraar. Het gebruik van compost kan de bodemstructuur verbeteren, de vruchtbaarheid verhogen en de biodiversiteit stimuleren. Voor consumenten kan composteren bijdragen aan een vermindering van huishoudelijk afval en de noodzaak van chemische meststoffen verminderen, wat zowel financieel als ecologisch voordelig is. Volgens een rapport van de Europese Commissie kan composteren tot 30% van het huishoudelijk afval verminderen, wat aanzienlijke voordelen biedt voor afvalbeheer en milieubescherming. Namelijk het verminderen van CO2-uitstoot (minder verbranding van restafval) en minder gebruik van fossiele brandstoffen voor onder andere het vervoeren van afval.

Compostbak-vs-compostmachine_Composteermachines-Nederlandpng

 

Indien je een elektrische compostmachine gebruikt, kun je zelfs 80% van je organische keukenafval in volume verminderen. Voorbeelden van organisch keukenafval zijn bijvoorbeeld overgebleven etensresten, groente, fruitschillen, eierschalen, enzovoort.

Voorbeeld:

Uitgaand van 1000KG organisch afval per jaar.

Grafiek-vermindering-organisch-afval-door-composteren_Composteermachines-Nederland

 

 

  1. Verbetering van de Bodemstructuur

Een van de grootste voordelen van compost is de verbetering van de bodemstructuur. Compost voegt organisch materiaal toe aan de bodem, wat helpt om de textuur en waterhoudende capaciteit te verbeteren. Een goede bodemstructuur zorgt ervoor dat water en voedingsstoffen beter worden vastgehouden en verdeeld, wat essentieel is voor de groei van gezonde planten.

Uitleg

Wanneer je compost aan de grond toevoegt, verhoog je het gehalte aan organisch materiaal. Dit organische materiaal fungeert als een spons die water en voedingsstoffen vasthoudt. Dit is vooral nuttig in zandige bodems, die water snel laten weglopen, en kleigronden, die vaak te compact zijn en water slecht doorlaten. Een goed doorlatende en voedzame bodem zorgt voor sterkere wortelontwikkeling en gezondere planten. Bovendien helpt compost bij het voorkomen van bodemerosie door de structuur te stabiliseren.

  1. Natuurlijke Bron van Voedingsstoffen

Compost is een rijke bron van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor plantengroei. In tegenstelling tot kunstmest, die vaak een beperkte set aan voedingsstoffen bevat, biedt compost een breed scala aan micronutriënten die langzaam vrijkomen en daardoor langdurig beschikbaar zijn voor planten.

Uitleg

Planten hebben naast de basisnutriënten zoals stikstof, fosfor en kalium, ook een verscheidenheid aan micronutriënten nodig zoals calcium, magnesium en zink. Compost bevat al deze elementen in een gebalanceerde vorm. Bovendien draagt compost bij aan de verbetering van het bodemleven door nuttige micro-organismen en wormen aan te trekken die helpen bij de afbraak van organisch materiaal en de circulatie van voedingsstoffen in de bodem (GroenVandaag). Dit maakt compost tot een alles-in-één voedingsbron voor je tuin.

  1. Milieuvriendelijke Afvalverwerking

Composteren helpt bij het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt ook bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die ontstaan door de afbraak van organisch materiaal op stortplaatsen.

Uitleg

Bij het composteren wordt organisch afval zoals keukenresten, tuinafval en bladeren omgezet in waardevolle compost in plaats van dat het op een stortplaats terechtkomt. Op stortplaatsen wordt organisch afval vaak afgebroken onder anaerobe omstandigheden, wat leidt tot de productie van methaan, een krachtig broeikasgas. Door te composteren, verminder je deze methaanuitstoot aanzienlijk. Bovendien draag je bij aan een circulaire economie door afval om te zetten in een nuttig product voor je tuin. Dit proces ondersteunt ook de vermindering van chemische meststoffen, die vaak milieuschadelijk zijn door vervuiling van waterwegen en bodems. (Milieu Centraal)

Volgens een rapport van de Europese Commissie is de verwerking van gft-afval (groente-fruit & tuinafval) met 10% afgenomen. In totaal is in 2022 1,7 miljoen ton gft-afval bij gft-verwerkers verwerkt. Naast 1,5 miljoen ton gft-afval betreft dit onder meer groenafval en swill (keukenafval en etensresten van horeca). In 2022 is 0,7 miljoen ton compost geleverd. In vergistingsinstallaties is 0,4 miljoen ton gft-afval verwerkt, waarbij voorafgaand aan het composteerproces biogas wordt gemaakt, dat wordt gebruikt voor de opwekking van energie.

Hoeveelheid verwerkt afval in Nederland, 1992-2022

 

 

Echter, in verhouding tot andere afvalverwerkingsmethoden wordt composteren nog steeds weinig toegepast. Dit moeten we dus samen omhooghalen. Dit kan door middel van het bouwen van een eigen composthoop of, als je minder tuinruimte hebt, een elektrische compostmachine.

Conclusie

Composteren biedt een breed scala aan voordelen voor je (moes)tuin. Door de bodemstructuur te verbeteren, essentiële voedingsstoffen te leveren en milieuvriendelijk afval te verwerken, helpt compost je tuin te floreren terwijl je tegelijkertijd een positieve impact hebt op het milieu. Begin vandaag nog met composteren en ervaar zelf de voordelen!

Wil je meer leren over composteren en hoe je zelf kunt beginnen? Bezoek onze website voor uitgebreide gidsen en tutorials of meld je aan voor een van onze workshops om hands-on ervaring op te doen. Samen kunnen we bijdragen aan een groenere en gezondere toekomst!

Ga jij na het lezen van deze blog beginnen met het gebruiken van compost voor je (moes)tuin?

OF

Heb je andere betere opties?

Laat het weten in de reacties hieronder!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen